włoskiej, polskiej a także francuskiej, dlatego bardzo dobrze mieć je w każdej chwili pod ręką. Można wykorzystać je także jako element dekoracyjny, który doskonale sprawdzi się na kuchennych blatach i parapetach. Obecność zieleni perfekcyjnie wkomponuje się we wnętrze i sprawi, że stanie się ono przytulniejsze, a aromat roślin będzie zachęcał nas do przygotowywania nowych dań. Jednak, zioła w doniczkach to przede wszystkim wygoda. Dzięki nim w trakcie gotowania nie powinno się myśleć o ciągłych wycieczkach do sklepu, a do tego wzbogacają one smak naszych potraw nie gorzej niż zioła suszone. Świeże zioła wykorzystać można rów nież jako ozdoba talerza, co w połączeniu z aromatycznym smakiem podanych na nich dań pozwoli zaskoczyć naszych gości. Zioła w doniczkach, których najwięcej możemy znaleźć w polskich domach to: bazylia, pietruszka, koperek, mięta, oregano i tymianek. Bardzo często możemy kupić je w supermarketach, mimo to warto korzystać z innych źródeł, gdyż takie zioła zazwyczaj szybciej usychają. Z całkowitą czyli stu procentową pewnością znajdziemy je w sklepach ogrodniczych albo u producenta zajmującego się bezpośrednio produkcją świeżych ziół. Można też wyhodować je własnymi siłami, natomiast wymaga to na prawdę dużo pracy oraz czasu. By cieszyć się nimi jak najdłużej, należy również odpowiednio o nie zadbać. Potrzebują one sporej ilości światła słonecznego, systematycznego podlewania, odpowiedniej gleby a także doniczek z otworami, które zapewnią odpływ nadmiaru wody.
Zobacz: lubczyk w doniczce.