Zamrażanie szokowe funkcjonuje podobnie. Metoda zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W przypadku wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obaw y. Szokowe metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo efektywne i wybierane już coraz częściej, zdecydowanie częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości fachowych chłodni i mroźni używa się tylko takie metody, bo one umożliwiają niemałą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby zwyczajnie niemożliwe. Dzisiaj widzimy perfekcyjnie, że każdy, kto zajmuje się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie jednocześnie zainteresowany tym, by zwiększyć wydajność swojego działania i jednocześnie zaoszczędzić pieniądze, jeżeli już jest to tylko możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różne produkty, wręcz te wyjątkowo mało odporne i bardzo szybko psujące się.
Polecana strona: komory szokowego mrożenia.