Nie ma powodu, by takich doniczek nie postawić w szklarni pomiędzy pomidorów i ogórków. Rozmaryn w doniczce można wykorzystać do przygotowania potraw mięsnych a także pieczonych ziemniaków. Rozmaryn jest rozpoznawalny ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wykazuje działanie antynowotworowe. Jest polecany też osobom, które cierpią na choroby niedokrwienne organizmu. Ma dość intensywny smak, więc wręcz niewielka ilość - zazwyczaj gałązka - jest wyczuwalna w potrawie. Niektórzy zalecają, by rozmaryn dodawać do potraw w większej ilości w czasie jesienno - zimowych infekcji. Ma wówczas wspierać odporność i zwalczać pierwsze objawy choroby. Oprócz tego z ziół w każdym ogrodzie przyda się pietruszka w doniczce. Zielona część tej rośliny dodawana jest do zup i sałatek. Pietruszkowe pesto bardzo dobrze smakuje z makaronem. Fani diety sirt dodają pietruszkę do koktajli, ponieważ zielone warzywa działają według nich zbawiennie na organizm i wspomagają odchudzanie. Uprawa własnego ogrodu może być powodem do dumy. Choć nie zawsze sezon będzie sprzyjający, własne warzywa i zioła smakują najlepiej. Najlepiej jest posiadać możliwość wyposażyć zimową spiżarnię w produkty, które hodowało się od ziarenka. Zioła uprawiane w ogrodzie zawsze będą pod ręką a te, które są świeże smakują najlepiej.
Warto sprawdzić: tymianek w doniczce.